Akadama v akváriu

23.12.2013 19:20
    Akadama je sopečný jíl, který se těží z hloubky asi tři metry v japonských cryptomeriových lesích. Suší se pálením, k odstranění organického materiálu a bakterií. Používá se při pěstování bonsají pro svou schopnost zadržovat vodu a živiny, zároveň je velmi porézní. Když je suchá, má nažloutlou barvu a po nějaké době ve vodě zhnědne.
 
Skvěle se také hodí do vodních nádrží, zejména s krevetkami, protože má schopnost snižovat pH a má schopnost vázat na sebe rozpuštěné soli ve vodě. Trochu jako při použití osmózy, přispívá k odbourávání jontů sodíku, hořčíku a vápníku. Dále uvolňuje jonty vodíku, který pak reaguje na hydrogenuhličitany ve vodě, čímž klesají hodnoty kH a pH. Tím že akadama vstřebává i vápník a hořčík, klesá i hodnota gH.
 
Pokud dáme akadamu do nádrže, budou hodnoty voda hodně kolísat, to může trvat až měsíc, než se hodnoty ustálí do normálu, nez výkyvů. Akvárium s akadamou bude mít hodnoty pH někde mezi 6,0 - 6,5, v závislosti na vodě z řádu.
 
Někdo doporučuje používat akadamu i v nádržích se sulawesi krevetkami. Sice v tomto případě je snížení pH nepříznivým vlivem, ale naopak perfektně snižuje hodnoty gH a kH, a je mnohem snažší zvyšovat pH. Akadama má ještě jednu nespornou výhodu, lze ji sehnat snadno za velmi příznivou cenu.
Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.