Atya Gabonensis - Kreveta Gabonská

10.03.2013 16:08

     Vyskytují se na obou březích Atlantského oceánu, v západní Africe a v Jižní Americe. Pro svůj tak trochu démonický vzhled je také nazývána jako upíří kreveta. Na předních končetinách má tmavé bodce, které jsou dobře viditelné hlavně u samců. Zbarvení této krevety se mění v závislosti na náladě krevety, základní barva je blankytně modrá, někdy však bývá šedá, béžová, žlutá či růžová. Stejně jako u jiných vějířových krevet jsou první dva páry končetin opatřeny filtrujícími vějířky „chelipedy“.

Pro svůj chov vyžadují akvárium se spoustou úkrytů, které můžeme vytvořit z kokosové skořápky nebo z květináče. Silný proud je také důležitý, aby krevety mohly lépe chytat plankton z vody. Dokrmovat můžeme jemným krmivem, které rozmělníme do vody, aby mohl být snadno unášen proudem až ke krevetám. Tyto krevety občas nepohrdnou ani mrtvými obyvateli akvária.

   I když vypadají jako nebezpečné, jsou velmi mírumilovné a lze je chovat ve smíšených nádržích, je ale třeba zajistit aby neumřely hlady a potrava se dostala i k nim. Krevety můžeme chovat ve společnosti klidných raků (cherax destruktor) a se všemi krevetami s podobnými nároky, dokonce i s krevetami rodu makrobrachium, které si Gabonských krevet nevšímají už pro jejich velikost. Přestože nejsou příliš aktivním druhem, pro jejich velikost je vhodná prostorná nádrž. Dorůstají velikosti okolo 14 – 15 cm, samice jsou o něco menší než samci, což lze zpravidla bezpečně určit až v dospělosti.

Odchov je podobný jako u Atyopsis Moluccensis.

Velikost

14 - 15 cm

Teplota 24 - 28 °C
pH 6,5 - 7,8
Obtížnost chovu  Obtížný

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.