Atyopsis Moluccensis - Kreveta molucká

05.01.2013 16:57

Kreveta molucká je snad nejvíc mírumilovným druhem krevet vůbec. Řadíme ji do skupiny vějířovitých, takže jsou pro ni typické první dva páry jejích předních končetin tzv.chelipedy, které jsou zakončeny filtrujícími vějířky, do kterých lapají potravu. V akváriu se krevety rády zdržují na jednom místě, vyhledávají stanoviště, kde je proud, proti němuž rozevírají své vějířky. Pro tento způsob života bychom jim měli také přizpůsobit nádrž a vytvořit jim stanoviště u ústí filtru, kde mohou lapat potravu. Nádrž by vzhledem k jejich velikosti až 10 cm měla být dostatečně velká, minimum je 50 litrů. Pokud si chcete k. moluckou pořídit do rostlinného akvária, musíme počítat s tím, že po přidání hnojiv můžou krevety uhynout. Podobně jako u ostatních druhů krevet je doporučována častější výměna vody.

Pohlaví se dá odlišit pouze v dospělosti. Samec má první pár kráčejících končetin výrazně větší než samička. Jsou ale i chovatelé, kteří tvrdí, že tomu tak není, a že pohlaví nelze téměř odlišit. Samice může být o něco větší a pod hlavohrudí je možné vidět váček s vajíčky. Rozmnožování je obtížné a není pro začátečníky. Vývoj krevety probíhá s larválním mezistádiem. Samice nosí  až několik tisíc vajíček přichycených na pleopoidech přibližně 40 dní. Z vajíček se líhnou asi 1 – 2 mm velké larvičky,toto líhnutí trvá až několik dní a mělo by probíhat v samostatné nádrži. Počet larev je 100- 500 podle plodnosti a počtu samců v chovu. Larvy je třeba systematicky přemisťovat do nádrže se slanou vodou. Ve sladké vodě jsou larvy schopné vydržet 2-3 dny. Ve slané vodě prodělávají několika stádií vývoje, která trvají cca 70 dní.

                                                                                                       

Velikost 10 cm
Teplota 22 - 28 °C
pH 6 - 7
Chov Snadný
Odchov Obtížný

Odchov larev

Nádrž se zakládá alespoň 2 týdny před líhnutím larev, aby byla dostatečně zaběhnutá. Teplotu vody se uvádí na 26 °C a sanilita 34 ‰, do které můžeme larvy rovnou přelomovat. Do nádrže umístíme porézní kameny (mrtvý korál nebo lávové kameny) aby se lépe udržela bakteriální stabilita v nádrži. Jako filtraci lze použít klasický biomolitanový filtr. Filtrace by měla být silná, nesmí však nasávat larvičky. Osvětlení umístíme z boku nádrže (larvy jsou fototropické a plavání k hladině by je unavovalo).

                   1 hodinu stará larva                                               2 den ve sladké vodě

 

Larvičky krmíme několikrát denně rozdrcenými spirulinovými tabletami  a rozmixovaným živým krmivem. Nejlepší je krmení řasou vypěstovanou v lahvi s mořskou vodou za oknem. Krmení sypeme, co nejblíže k larvičkám, které se shromažďují u světla. Důležité je nepřekrmit! Lépe je nechat larvy trochu hladovět. Pokud překrmíte, naruší se ekosystém v nádrži a s nápravou je spousta práce. Po 70 dnech se začnou v nádrži objevovat malé krevetky, odlišíme je od larev tak, že nejsou fototropické a vyhledávají spíše tmu. Po přeměně larev na krevetky je potřeba krevetkám poskytnout ještě jednu zvláštní nádrž, ve které je většina vody z nádrže, ve které byly. Zde je potřeba postupně snižovat salinitu. Po dobu dvou týdnů odsáváme část stávající vody a doplňujem vodu z nádrže, do které mají být přeneseny. Až je salinita přibližně na 4 ‰, krevetky opět pomocí skleněné fajfky přelovíme do sladkovodního akvária. V této fázi jsou krevetky plně vyvinuty a žijí naprosto stejně jako jejich rodiče.

         Larvy 

Teplota 26 - 28 °C
pH 7 - 8
Voda Slaná - mořská

 

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.