Bakteriální infekce

19.12.2012 11:46

Bakteriální infekce je u krevetek zřejmě častější než se zdálo před několika lety. Existuje mnoho různých kmenů, né všechny jsou ale stejně zničující. Některé infekce jsou velmi mírné, pouze několik mrtvých krevet. Jedním z příznaků je bílé tělíčko, podobně jako při idiopatické nekróze. U ostatních infekcí jsou počty umírajících zvířat mnohem horší. Nejčastějšími patogeny jsou všudypřítomné organismy, tj. organismy které žijí v každém akváriu. Pokud má nějaká krevetka oslabený imunitní systém, snadno podlehne bakteriální infekci. Patří mezi ně organismy Aeromonas spp. a Pseudomonas spp.

Možné příznaky:

  • Barevné změny vnitřních orgánů, často růžovo-červeno-oranžově bělavé a často asymetrické zbarvení krunýřku.                                                                                                                                                                                                 
  • Ztráta končetin, různé deformace krunýřku, malá mezera mezi 3 a 4 článkem. Problémy pří svlékání.                                                                                                                                                                                                                  
  • Velký úhyn bez zjevných příčin ale i pokud každý den umírá několik málo kusů a mrtvá zvířata mají nestabilní barvu. Rychle vyblednou až zbělají a rychle se rozkládají.                                                                                                                     
  • Některé příznaky mohou mít i jiné příčiny, proto bychom měli pozorně sledovat zda nejde například o otravu, nebo o špatné životní podmínky v nádrži.

Prevence:

  • Základem je dobrá filtrace vody a stabilní mikroflora v nádrži
  • Důležité je držet úroveň dusičnanů pod 10mg/l
  • Karanténa při nákupu nových kusů
  • Přidávání do nádrže mandlovníkovho, dubového listí a olšových šišek
  • Pravidelně odsávat nečistoty, zejména přebytečné krmení a odumřelé rostliny
  • Mrtvé krevetky odstraňovat co nejdříve z nádrže!!!

Léčení:

Pokud se již u krevetek infekce projevíla, měly by být léčeny v samostatné nádrži bez štěrku a rostlin s filtrem nebo vzduchovacím kamínkem. Provádíme pravidelné výměny vody a krmíme jen velmi obezřetně. Nádrž ve které nemoc vypukla by měla být dezinfikována nebo ošetřována stejně jako krevetky.

Metody léčby:

Pokud chceme léčit nefarmakologicky, musíme zřídit podmínky podle bodů "prevence" a měnit 80% vody jednou za dva dny po dobu alespoň jednoho týdne.

Jestliže použijeme nějaká léčiva měli bychom mít na paměti že přípravky zničí i veškeré bakterie, proto musí být voda dobře prokysličována. U každého přípravku postupujeme podle návodu. Osvědčené jsou například baktopur nebo furanol. Na odolné infekce nebo pokud jsou již bakterie na použité látky imunní, alternativou je Desamar B100 který má dezinfekční ale i antibakteriální, fungicidní a virostetické účinky. Na roztok se používá 30ml Desamaru a 1l destilované vody, který se pak dávkuje do nádrže v poměru 1ml na 1l vody. Krevetky by měly do 3-4 dnů přestat umírat.

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.