Cambarellus puer - minirak chlapeček

29.03.2013 14:11

    Cambarellus puer pochází ze Severní Ameriky. Stejně jako všechny druhy rodu Cambarellus také Cambarellus puer stěží dosahuje délky 4 cm, což vedlo k jeho dětinskému pojmenování (boy, klouček, chlapec). Liší se však výrazně od svých blízkých příbuzných jeho ohromujícím zbarvením, které je sice velmi variabilní, nicméně, je vždy velmi krásné a okouzlující. Zvláště nápadné je mramorování, díky kterému je na tohoto ráčka radost pohledět.

Je mírumilovný a dá se chovat společně s ostatními bezobratlými, ačkoliv se zdá malý a křehký, je velmi robustní a společný chov s klidnými rybami mu nedělá problémy. Jeho užitečnou vlastností je, že se živí také zbytky potravy a detritem a tím významně přispívá k udržení čistoty akvária. Velikost nádrže závisí na počtu jedinců, které chceme chovat, je ale pravidlem, že čím větší akvárium, tím stabilnější prostředí. Každá nádrž musí být rozčleněna kameny či kořeny s dostatkem různých úkrytů, to je pro chov velmi důležité a životně důležité zejména pro mladé ráčky. Je možné osadit nádrž rostlinami, protože ráček rostliny nijak nepoškozuje ani nevyhrabuje.

    Na potravu jsou velmi nenároční. Kromě detritu a zbytků krmiva nepohrdnou žádnou potravou, kterou do nádrže vhodíte, ale vzhledem ke správné výživě doporučuji krmit speciálním krmivem pro bezobratlé s občasným zpestřením živými nebo mraženými komářími larvami, artemiemi, nitěnkami atd.

    Chov těchto mimořádně krásných a elegantních ráčků je nejen možný, ale také velmi jednoduchý. Samičky dorůstají velikosti  3-4 cm, samci o něco méně. Pohlavní dospělost nastává ve stáří 3 měsíců a jsou docela plodní, 50 vajíček v jedné snůšce není nijak neobvyklé. Délka života je asi 2 roky.

 

Velikost 2,5 - 4 cm
Teplota 15 - 25 °C
pH 7,5 - 8,0
Obtížnost chovu Snadný
 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.