Caridina cf. spongicola - Krevetka harlekýn

03.02.2013 16:10

    Trpasličí krevetka Harlekýn pochází ze Sulawesi v Indonesii. Tato krevetka je unikátní stejně jako její prostředí. Žije v prostředí sladkovodních hub, které rostou v Sulaweských jezerech. To je také důvod proč dostala latinský název Caridina spongicola (spongie – houba). Původně se domnívalo, že krevetky se houbami živí a potřebují je k přežití, ale později se ukázalo, že krevetky na houbách pouze spásají řasy.

    Harlekýnky jsou nejmenší ze všech nedávno objevených Sulaweských krevetek, jsou velmi plaché a stále se schovávají. Toto chování je připisováno tomu, že harlekýnky se v novém prostředí necítí dobře, jakmile se aklimatizují, začínají se volně pohybovat po nádrži. Pokud si všimneme, že se často schovávají, pak je to znamení že na aklimatizaci potřebují více času, nebo že parametry v nádrži nejsou podle jejich představ. 

Vodní parametry

    Stejně jako u všech krevetek ze Sulawesi je doporučeno, aby krevetky Harlekýn měli teplotu minimálně 25,5 °C, jakákoliv nižší teplota může tento druh zabít. Doporučuje se že krevetky budete mít v nádrži s tvrdou vodou a pH ne menší než 7,0.

    Já v současné době držím krevetky ve stejné nádrži s jinými druhy ze Sulawesi. V nádrži mám substrát ADA Amazonia, teplotu 29 °C a pH 7,0. Někteří uvádí, že nízká hodnota pH v důsledku použití tohoto substrátu není pro tento druh vůbec vhodná. S tím nemohu souhlasit, všechny krevetky ze Sulawesi, které chovám, se v tomto prostředí velmi daří a zatím i jejich potomstvo je na tom velmi dobře.

Odchov

    Pohlavní rozdíly jsou zatím neznám. Můj odhad je, že samičky mohou být o něco větší než samci, pokud je velikost jediným indikátorem, je rozlišování pohlaví velmi obtížné. Krevetky Harlekýn nemají larvální stádium a tak k jejich množení není třeba ani slané ani brakické vody. Dospělé samičky nosí snůšku 10 – 15 vajíček po dobu cca 20 – 30 dnů. Z vajíček se vylíhnou úplně vyvinuté krevetky, které mají poněkud světlejší ale jinak stejné zbarvení jako jejich rodiče.

Krmení

    Překrmování je známá příčina smrti a může způsobit problémy s kvalitou vody. Krevetky jsou mrchožrouti a nejsou zvyklé na konstantní zdroj potravy. Krmíme jednou denně nebo obden a někdy vynecháme i několik dnů aby krevetky vyčistily nádrž, a současně jsme tím udrželi čistou vodu. Krevetky raději jedí v noci, proto doporučuji krmit při zhasnutém světle, aby se krevetky cítily dobře. Krmíme pouze množství, které jsou schopné sníst do 2 – 3 hodin.

Velikost

0,7 - 1,3 cm
Teplota 25,5 - 29,5 °C
pH 7,0 - 8,5
Obtížnost chovu obtížný

 

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.