Caridina Japonica - Krevetka Japonská

01.01.2013 13:20

    Caridina Japonika je velmi užitečná krevetka, hbitý čistič, který intenzivně zbavuje nádrž od jakýchkoli zbytků - krmiva, rostlin, uhynulých plžů a ryb ale i řas.

    Někdy je také známa pod názvem Amano Shrimp. Je to proto, že právě Takashi Amano byl jedním z prvních, kdo začal tyto krevetky roku 1983 využívat při zakládání svých nádrží náchylných na tvorbu řas, ale i k udržování těch stávajících.

    Pokud si ale myslíte, že když vpustíte pár krevetek do svého akvária a ony okamžitě zatočí s řasou, musím vás bohužel zklamat. Krevetky sice řasu požírají, ale pokud mají dostatek jiné, pro ně chutnější potravy, řas si ani nevšimnou.

CHOV

    Krevetky chováme ve střední nádrži při teplotě mezi 23 - 28 °C. Při teplotách nad 30 °C hrozí jejich úhyn, stejně jako u většiny druhů krevetek. Krátkodobě se dají chovat i při teplotách až k 15 °C, ale líbit se jim to určitě nebude. Voda by měla být spíše tvrdá s pH v rozmezí 6,8 - 8. Jako většina živočichů a zejména pak krevetky jsou velmi citlivé na těžké kovy a chemikálie ve vodě. Citlivost na dusičnany NO2 a NO3 se uvádí okolo 40ppm NO3, při těchto hodnotách by se údajně dali i pravidelně množit. Průměrný věk nedokážu přesně určit, ale krevetky, které chovám se dožívají okolo 2,5 - 3 let, záleží také na jejich věku při nákupu. Krevetky jsou společenské a rády se zhlukují v malých skupinkách. Dají se chovat i ve společnosti menších, neagresivních ryb.

POHLAVNÍ DIMORFIZMUS

    Sameček je zpravidla menší okolo 3,5 cm, samička 5 cm.  Samičku lze také poznat podle vajíček které nosi v záhlavové části těla, a poté nakladené pod telem. Dalším znakem jsou pruhy červených teček na boku těla, kdy je u samiček prostřední řada složena spíše z čárek.

                        samci  ve snaze pářit se se samicí

ODCHOV

    Jak jsem již zmínil, krevetky zatím raději pouze kupuji. Jejich odchov není úplně snadný zejména pro jejich larvální stádium. Samička nosí vajíčka asi 4 - 6 týdnů v závislosti na teplotě vody. Ke konci tohoto období je třeba ji přelovit do samostatné nádrže. Když se larvy vylíhnou, samičku odlovíme zpět a u larev do 5 - 7 dnů upravíme vodu na mořskou nebo brakickou. Toho docílíme osolením vody kuchyňskou solí bez jódu nebo solí mořskou v poměru 17 - 35 g/l - je třeba si vyzkoušet v jaké koncentraci to jde nejlépe. Larvy krmíme naupliemi artémie, krmením pro potěr nebo řasou předem vypěstovanou na slunečním světle. Po 6 týdnech dojde k přeměně larvy na malou krevetku a je možné přejít zpět na sladkou vodu.

                  4 dny stará larva                                    řasa pěstovaná na sluncí

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.