Caridina longidigita

24.12.2013 21:32
    Caridina longidigita  je malá krevetka z jezera Lake Poso na Sulawesi v Indonésii, kde žije v hloubce okolo 3 metrů mezi kameny a štěrkem. Tyto krevetky mají od ostatních druhů krevetek z jezera Poso odlišný způsob shánění potravy. Jejich končetiny jsou speciálně uzpůsobené k chytání suspendovaných částic ve vodě. Vzhledem k slabému proudění vody v jezeře se musely také přizpůsobit i chováním, a k tomu,  aby získaly dostatek této potravy, jsou velmi čilé a neustále velmi rachle kmitají. Pro toto chování se někdy také přezdívají jako "hektické krevetky".
 
    Krevetky mohou být chovány v nádržích od 20 litrů. Je dobré začít se skupinkou alespoň 10 kusů. Hodí se pouze druhová nádrž s Tylomelániemi. V jezeře, kde žijí, je velmi čistá voda, to je třeba vzít v potaz i při chovu v akváriu. Doporučuje se použít vodu z osmózy, deš´tovou nebo demineralizovanou a poté ji znovu remineralizovat minerální solí bez obsahu sodíku na potřebnou hodnotu. Deš´tovou a demineralizovanou vodu, je před použitím třena přefiltrovat aktivním uhlím. Pro krmení se doporučuje používat speciální krmivo pro krevetky, které nejprve rozmáčíme a rozmělníme v kádince s vodou a poté ho vléváme do nádrže tak aby se nic neusadilo na dně. 
 
    Samec je o něco štíhlejší a menší než samička. Samička nosí na pleopoidech každých 6 - 8 týdnů okolo 30 vajíček zelené barvy. Po 3 - 4 týdnech se z vajíček líhnou malé, plně vyvinuté krevetky.
 
Velikost samec do 2 cm, samice 2 - 2,5 cm
Teplota 28 - 30 °C
pH 7,5 - 8,5 nesmí být nižší
Tvrdost kH 5 - 7
Tvrdost gH 7 - 10
Obtížnost chovu střední - těžká

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.