Caridina serratirostris (ninja) - krevetka ninja

31.03.2013 14:05

Krevety Ninja získaly svůj název z jejich schopnosti rychle měnit barvy a zmizí jako Ninja. Pro tento druh existuje mnoho různých názvů jako vánoční krevetka nebo medová krevetka. Nevýhoda tohoto druhu je, že k množení je třeba slaná voda.

Caridina serratirostris byly popsány v roce 1892 a vyskytují se v Indo-pacifické oblasti, Madagaskar, Japonsko, Filipíny, Indonésie a Malajsie. Od určité doby se dováží prakticky nepřetržitě do různých zemí světa. Protože odchov je obtížný, pochází většina krevetek z dovozu. V takovém případě, stejně jako u ostatních krevetek z dovozu, může být udržení v nádrži problematické. Pokud narazíme na chovatele, kterému se podařilo odchovu v zajetí, jsou krevetky méně náchylné. Barva krevetek se nejen hodně liší, velmi rychle se i mění, zpravidla se vyskytuje červená, žlutá, hnědá, modrá, šedá, černá a další… jejich schopnost rychlého střídání barev umožňuje splynout s prostředím, což slouží jako ochrana před predátory. Malé ninji krmíme jako ostatní druky krevetek. Vždy jen takové množství, které jsou schopny spotřebovat do 2 – 3 hodin. Musíme si ovšem uvědomit, že v přírodě jsou krevetky mrchožrouti a snědí vše co najdou, nejsou tedy zvyklé na konstantní druh potravy, dopřejte jim tedy pestřejší jídelníček a obměňujte složení potravy, aby nedocházelo k jejich strádání.

 

Jak je uvedeno výše, krevety Ninja potřebují k odchovu slanou vodu. Druhy, které vyžadují k reprodukci slanou vodu, jako je i například Caridina japonica, jsou na odchov velmi obtížné. Úroveň slanosti je velmi důležitá při určitých stadiích larvy, stejně jako jejich krmení. Larvy se musí po určité době pomalu přizpůsobit na čistou sladkou vodu a jejich krmení musí být pečlivě a pravidelně dávkováno. Odchov není nemožný, ale může být velmi obtížné úkol dokončit, jestliže to ale i tak chcete zkusit, přečtěte si více o odchovech Caridina Japonica - Krevetka Japonská .

Velikost 2 - 2,5 cm
Teplota 24 - 27 °C
pH 7 - 8
gH 10 - 25
Obtížnost chovu Obtížná

 

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.