Clea helena, Anentome helena - šnekožrvý plž

20.01.2013 16:56

    Tento plž je zařazen do čeledi Buccinidae, jejíž zástupci jsou povětšinou mořští plži. Pochází z Východní a Jižní Asie - Thajska a Indonésie.

    Clea helena je všežravec, nepohrdne uhynulými rybami, zbytky krmiva i rostlin, ale je také velmi dravý a požírá jiné bezobratlé živočichy, jako jsou červy, korýši ale i jiní plži. Spolehlivě vás zbaví přemnožených plžů ve vašem akváriu. Jeho oblíbenou potravou jsou hlavně plži, které loví, dokud nějací jsou a v dospělosti je schopen napadnout i větší plže jako jsou například Ampulárie. Zcela výjimečně, pokud nemá k dispozici jinou potravu, může napadnout i krevetky, ale společný chov s nimi je možný protože dá vždy přednost jakékoliv jiné potravě.

    Na kvaltu vody jsou naprosto nenároční, voda by měla být spíše tvrdší 6 - 18 °dKH. V akváriu by mělo být písčité dno, do kterého se zahrabává a hledá v něm potravu. Pokud narazí na slizovou stopu jiného plže, začne ji pronásledovat, dokud ho nepolapí, zachytí se jeho ulity a doslova ho vysaje. Odchov je snadný, pokud máme zástupce obou pohlaví, objeví se za nedlouho snůšky vajíček béžové barvy na listech rostlin či kořenech. Vajíčka nejčastěji kladou do různých skulin či otvorů, pokud jim poskytneme třeba lávový kámen, brzy je obalený vajíčkama, to je dobré i proto, že je pak můžeme z nádrže snadno vyjmout. Inkubace trvá asi 30 dní, po této době se začnou objevovat malí šnečci k nerozeznání od dospělých. Dospělosti se dožívá jen málo jedinců, pokud se jim ale povede přežít, dožívají se až 4 let.

                                                                                            filtrační médium obalené vajíčky

Velikost 3 cm
Teplota 22 - 30 °C
pH 7 - 8
Obtížnost chovu Snadný

 

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.