Faxonella clypeata - Rak jámový

25.12.2013 02:21
    Tento druh je v rámci svého preferovaného prostředí velmi hojný. Je schopen obývat širokou škálu biotopů a to jak trvalé, tak i dočasné. Žije většinou v pomalu tekoucích a stojatých vodách, potocích, močálech, bažinách i různých příkopech. Když hladina vody klesne, ráček si vyhloubí doupě kde přečkává.
Barva raka je světle hnědá až světle-rezavě hnědá s tmavším mramorováním. Někteří jedinci mají světlý pruh po celé délce hřbetu, a u některých samců, mají klepeta načervenalý nádech. První pár tzv. sběračských končetin je kratší než ostatní, což je pro raky z oblasti Georgie charakteristické. Kromě Georgie se nachází také v oblastech jihovýchodní Oklahomy, Texasu a severovýchodní, střední a jižní Karolíny. 
V tomto jeho prostředí je voda bohatá na vápník a je velmi tvrdá - nad 15 Gh. Optimální pH 7 - 9 a teplota 23 °C, musí být čistá a dobře okysličená. Vyžadují tmavá místa a hustou vegetaci. Ráčci jsou velmi agresivní a samci mezi sebou často bojují o teritorium. Jsou aktivní povětšinou v noci a ve dne se schovávají v úkrytech. Ráčci jsou považováni za oportunní všežravce a živí se pravděpodobně živou a rozpadající se vegetací, larevami vodního hmyzu, malými rybkami a mrtvými živočichy. Samičky mají 50 - 100 vajíček, která nosí více než jeden měsíc. Jakmile se v nádrži objeví mladí ráčci, musí být ihned odděleny od dospělých. Druh dosahuje maximální celková délky těla přibližně 4,5 cm. Vzhledem k jejich agresivitě, nejsou vhodné do společenské nádrže s ostatními bezobratlými ani rybami. 
Velikost 3 - 5 cm
Teplota 23°C
pH 7 - 9
gH nad 15
Chov snadný
Odchov snadný

 

 
Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.