Ferrissia clessiniana - člunka pravohrotá

02.01.2014 23:07
S jeho velikostí, dva nebo tři mm, je jedním z nejmenších šneků, se kterými je možné se v akváriu setkat. Jméno je odvozeno od jejich ováné, průsvitné, skořápky s hrotem směřujícím na pravou stranu. Řadí se do skupiny okružákovitých a žijí na hladkém povrchu rostlin a kamenů na dně řek s malým prouděním, kde se živí seškrabováním zelené řasy, rostoucí na těchto plochách.
 
 
Reprodukce probíhá jen v opravdu čisté vodě, a to hermafroditním způsobem (jsou bioindikátory dobré kvality vody) . Vajíčka kladou do želatinové schránky, kterou lepí na různé povrchy. Inkubace trvá zhruba dva týdny, ale vzhledem k jejich velikosti je těžké určit přesnou dobu líhnutí, jelikož jsou špatně vďitelná.
 
 
V akváriích jsou clessiniana Ferrissia zcela neškodné. Jejich pohyb je velmi pomalý a velikost je nepatrná, když přidáme také jejich roli pojídače zelených řas, lze je považovat za přínosné obyvatele našich akvárií. Problém by mohl nastat až při velkém přemnožení, ale to se stává velmi zřidka. Měl jsem možnost pozorovat krevetku, která člunku napadla a vyjedla. Občas nějakou člunku rozmčknu, aby krevetky měly čerstvé maso :-) . Dá se zaměnit za podobný druh Acroloxus lacustris, od něj se ale liší menší velikostí a tvarem skořápky, jejíž hrot je zakulacený, oproti Acroloxus lacustris, který má hrot špičatý.
 
Velikost 0,3 cm
Teplota 15 - 25
pH 6 - 8
gH 5 - 25
Obtížnost chovu snadný

 

 
 
Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.