Geosesarma sp. notophorum - krab mandarinkový

27.04.2013 14:25

    Geosesarma notophorum pochází z ostrova Pulau Lingga  v Indonésii. Stejně jako u většiny druhů krabů mají velmi variabilní zbarvení. Obecně je tělo světle hnědé s fialovými až modrou oblastí na zadní části krunýřku. Většina krabů má zelené oči ale někteří jedinci je mají žluto-zelené až žluté. Klepeta jsou jasně oranžová a nohy jsou hnědé až červené. Mláďata mají ochranné béžové až hnědé zbarvení, které je chrání až do dosažení pohlavní dospělosti, což je pravděpodobně tehdy, dosáhnou-li velikosti krunýřku okolo 1 cm. Chováním jsou relativně klidní, žijí v úkrytech a vyhýbají se místům s větším osvětlením. Pokud ale máme potemnělé osvětlení terária, odváží se vylézat poměrně často.

                                                                                                        G. notophorum "white arm"

    Pohlaví odlišíme znakem typickým pro všechny kraby. Na spodní straně těla je výběžek „zástěra“, který je u samce úzký a u samic pokrývá téměř celé tělo. Dalším znakem je, že samci mívají větší klepítka než samice a pravé klepítko mají mírně větší než levé. Rozmnožování probíhá ve sladké vodě s plně vyvinutými mláďaty. Samice snášejí 8 – 12 poměrně velkých vajíček (1 mm), která nosí na bříšku.

    Jeden pár těchto krabů lze chovat v nádrži od 40 cm délky. Pokud chceme chovat větší skupinku, nemělo by být v nádrži více samců než samiček. Do nádrže umístíme dostatek úkrytů a misku s vodou, ze které mohou krabi snadno vylézat. Jako substrát je nejvhodnější lignocel nebo rašelina, kterou udržujeme neustále mokrou a na povrch vyskládáme několik suchých dubových listů. Nádrž dobře zabezpečíme proti úniku.

G. notophorum jsou všežravci a přijímají jakoukoliv potravu – rybí vločky, granule, ovoce, mražené artemie, komáří larvy, buchanky ale i moučné červy nebo octomilky. Doporučuje se také potrava doplňující zdroj vápníku, jako je sépiová kost nebo vaječné skořápky.

Velikost 11 mm
Teplota 20 -28 °C
Vlhkost 80 - 100 %
Obtížnost chovu Snadný

 

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.