Geosesarma sp. Vampire - krab upíří

14.04.2013 20:56

    Upíří krab geosesarma sp. Vampire pochází ze Sulawesi. Je relativně klidný a snadný na chov. Ke krevetkám se sice nehodí, ale je tak nádherný, že si pro něj určitě uděláte trochu místa. Mohou být chovaní v teráriích nebo akvateráriích od velikosti 20 litrů.



    Geosesarma sp. Vampire je jedním z nejkrásněji zbarvených suchozemských krabů. Základní zbarvení je intenzivní modrofialové, oranžové oči a nažloutlá skvrna na zadní straně krunýře. Krunýřek dosahuje velikosti okolo 3 cm a rozpětí nožiček okolo 5 cm. Jak bylo napsáno výše, je klidný, s oblibou ale loví krevetky, rybky, šneky i malé raky. V příliš malé nádrži se napadají i krabi stejného druhu.

    Kraby krmíme různými granulemi nejlépe vhodnými pro krevetky a jiné bezobratlé a živým krmením jako patentky, octomilky i mouční červy. Nepohrdnou ani ovocem jako jsou jahody či hrušky a různou zeleninou bez insekticidů. Vyžadují velkou vlhkost od 80% výš. Na dno nádrže dáme 3 – 5 cm vrstvu lignocelu nebo rašeliny, aby se krabi mohli dobře zahrabávat. Tuto vrstvu udržujeme neustále vlhkou. Na okraj nádrže umístíme nádobu s vodou, do které vyskládáme kameny tak, aby krabi mohli snadno vylézat. Po nádrži rozmístíme dostatek úkrytů a dno pokryjeme dubovým listím. Důležité je, aby nádrž byla dobře zabezpečena proti úniku.  Nejvhodnější skupinka pro chov je 1 samec se 2 – 3 samicemi. Samice nosí vajíčka pod tělíčkem okolo 3 měsíců, z nichž se líhnou malí krabíci, kterých bývá 20 – 80. Žijí většinou skrytým životem a živí se stejným krmivem jako jejich rodiče.

Velikost 3 - 5 cm
Teplota 24 - 28 °C
Vlhkost 80 - 100%
Obtížnost chovu Snadný

 

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.