Limnopilos naiyanetri - mikrokrab

14.12.2012 11:12

Jde o malého kraba, který pochází z Thajska. Má bělavou až tmavošedou barvu s chloupky na končetinách. Vzhledem k jejich velikosti se mu dostává značné obliby u chovatelů. Tato obliba se však často mění ve zklamání, když zjistíme, že při jejich skrytém způsobu života nejsou skoro vidět a odchov dosud není známý.

Krabi koupení v prodejnách jsou z importů, a proto jsou náchylnější na podmínky. Nádrž by měla být dobře zaběhlá s dostatkem úkrytů a rostlin. Živí se mikroorganismy v detritu a ve vodě a různými zbytky rozkládajících se rostlin. Díky jejich velikosti je možné, chovat je i v malých nádržkách okolo 20 litrů s různými druhy malých krevetek caridina a neocaridina.

Jejich pohlaví se dá rozpoznat podle spodního krunýřku, který se nazývá „pleotelson“. U samečka je menší a zašpičatělý, u samičky je naopak větší a zakulacený a pod pleotelsonem také nosí často žlutá vajíčka, ze kterých se po čase líhnou malé larvičky „zoea“, u kterých však nejsou známé další podmínky pro jejich správný vývoj a přeměnu v dospělé krabíky.

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.