Macrobrachium assamense - Kreveta ásámská

06.01.2013 14:47

 

Velkoramenná krevetka pocházející z Indie, Pákistánu a Barmy.  Její zbarvení se může lišit od žlutavě světle hnědé až po tmavě hnědé, nedospělé krevety mají červená klepeta, proto je také známá pod názvem „red claw kreveta“ . Samice jsou obvykle světle zelené.

Je to velmi agresivní druh a proto je vhodné umístit krevety do jednopruhové nádrže. Velikost nádrže by měla být alespoň 50 litrů na jeden pár krevet, můžeme ale chovat pohromadě i větší skupinku, nádrž však musí být dostatečně velká s množstvím úkrytů. Nádrž můžeme hustě osázet rostlinami, které kreveta nepoškozuje ani nevyhrabuje kořeny. Ve skupině se vždy projeví jeden dominantní samec, který má největší klepeta z celé skupiny a má tmavší zbarvení, má výsadní právo páření se samicemi. Ostatní samce často napadá a někdy mu i padnou za oběť.

Odchov

M. assamense mají  velmi zajímavý styl námluv, při kterém samec využívá svá velká klepeta k obětí samice a krátce po svlečení samice se s ni spáří. Samice poté naklade snůšku 20 - 50 vajíček, která nosi přilepená na pleopoidech . Z vajíček se po několika týdnech líhnou plně vyvinuté malé krevetky.

 

Velokost alfa samec 7cm samice 5 cm
Teplota 20 -28°C
pH 7 - 7,5
obtížnost chovu snadný

 

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.