Macrobrachium dayanum - Kreveta Čokoládová

05.01.2013 14:07

Macrobrachium dayanum  řadíme mezi velkoramenné krevety. Její domovinou je Jižní Indie,Bangladéš v oblasti Bengálského zálivu a řeka Kaira. Známá může být také pod názvem Kaira river Kreveta. Důležitou charakteristikou pro tento druh jsou zuby nacházející se na hrotu hlavové části krunýře. Jedinci druhu M. dayanum mají na rostru 6-13 horních zubů a 3-7 dolních.




 

Samci mají obrovská klepeta a dorůstají do velikosti okolo 9 cm, také jsou tmavší než samice a poslední článek jejich klepet je hnědý a je pokrytý štětinami.  Jsou podstatně méně agresivní než ostatní krevety rodu Macrobrachium a soužití s drobnějšími krevetami či středně velkými neagresivními rybami je možné. Mohou být ale občas uloveny nebo poraněny.

                               Samec                                                                    Samice

Chov

Akvárium by mělo mít minimální velikost okolo 50 litrů s dostatkem úkrytů a rozčleněné mechovým porostem. Chov není zvlášť složitý, krevety však potřebují dostatek místa, na malém prostoru může docházet k potyčkám. V nádrži je vždy jeden či více dominantních samců, kteří celé akvárium, nebo jeho část považují za své teritorium. Záleží samozřejmě na velikosti akvária, ve sto a více litrových nádržích můžeme nalézt i několik dominantních samců. Tito samci mají výrazně větší klepeta než ostatní samci a výlučně oni se páří se samicemi a plodí s nimi potomstvo. Někdy se stane, že se při obraně svého teritoria samec pustí do šarvátky s ostatními samci v akváriu. Potom se může stát, že slabší jedinec příjde o klepeto. Tato situace však pro slabšího samce není fatální a klepeto či jiná končetina po svleku krevetě doroste.

Výjimečný je druh M. dayanum tím, že nemá larvální stádium. Samice nosí na pleopoidech několik desítek vajíček asi 30 – 50 dní. Z vajíček se líhnou malé téměř průhledné krevetky, které se první část svého života ukrývají. Po dvou měsících můžeme v akváriu pozorovat téměř věrné kopie rodičů s tím, že většinou ještě nerozlišíme pohlaví mladých jedinců

Potrava

V přírodě se tato Macrobrachia živí povětšinou uhynulými rybkami. V akváriu krmíme potravou pro krevety a raky s velkým podílem proteinové složky, můžeme přidávat i kopřivy. Nejvhodnější je živá strava jako perloočky, larvy hmyzu, nítěnky apod.

 

Velikost 7 - 9 cm
Teplota 20-28 °C
pH 6,5 - 7,5
Odchov Snadný

 

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.