Macrobrachium Rosenbergii - Kreveta rosenbergova

31.03.2013 11:21

    Tato kreveta je rozšířena od Indie, Indonésie až do Austrálie, hospodářsky se využívá také v Africe a Jižní Americe. Je to velká kreveta a samci mohou dorůstat až do velikosti 30 cm, samice jen okolo 25 cm. Charakteristický je pro ně zubatý osten mezi tykadly a druhý pár končetin, který je modrý s oranžovými konci. Je uzpůsobený k lovu a jeho délka může dosahovat délky těla krevety. Barva samotných krevet je variabilní podle místa výskytu a může být v rozsahu od hnědé, šedé, oranžové až do modré. Tyto barvy se mohou mísit a vytvářet pruhy.

    Je možné chovat několik jedinců pohromadě, je-li nádrž dostatečně prostorná, poskytuje dostatek úkrytů a krevety netrpí nedostatkem potravy. Nicméně, samci mezi sebou bývají výrazně agresivnější a vzájemné boje mohou vézt ke zraněním. Dožívají se přibližně 1 roku věku.

    Kreveta rosenbergova je mrchožrout a snadno přijímá jakýkoliv typ potravy, dalo by se říci že sežere co se dá. V přírodě se živí malými rybami, krevetami, mušlemi, různými larvami ale nepohrdne ani řasami čí rostlinami. Stejně jako mnoho krevet rodu Macrobrachium je i tato kreveta rychlý a úspěšný lovec. Během dne se převážně skrývá, za tmy se však vydává na lov a je schopna vyplenit celé akvárium za noc, je tedy pochopitelné že do společenských nádrží se nehodí.

    Rozmnožování probíhá nepřímo. Dospělá samice klade 50 000 – 100 000 vajíček naoranžovělé barvy. Z vajíček se líhnou larvy, které procházejí 11 instary v brakické vodě. Z počátku jsou larvy velice malé a je třeba přizpůsobit jim krmení, například nauplie artémií. Je také důležité larvy rozdělovat podle velikostí do oddělených nádrží. Její úspěšný odchov byl zaznamenán již v 60. letech, od té doby se úspěšně chová na krevetových farmách pro konzumní účely. Pro jednotlivce je však reprodukce složitý a nákladný proces. Kromě toho, prodej mladých je obtížný, protože je jen velice úzká skupina lidí, kteří jsou ochotni investovat do vybavení, nebo obětovat velkou nádrž pouze pro pár těchto velkých i když krásných krevet.

Velikost 25 - 30 cm + klepeta
Teplota  22 - 31 °C
pH 6 - 8
gH  8 - 15
Obtížnost chovu Obtížný

 

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.