Porcelánová nemoc

19.06.2012 21:17

Nemoc se vyznačuje bílým zbarvením svaloviny. Původci jsou buněční parazité, takže vnější dezinfekce nepomůže. Léčba není možná, takže napadené krevetky nelze nijak zachránit. Bílé zbarvení můžou být způsobeno i jinou příčinou, například špatné hodnoty vody. V takovém případě se můžeme pokusit odstranit příčinu. Pokud se nám to podaří bílé zbarvení zmizí.

 

Idiopatická svalová nekróza

Pokud se objeví v akváriu krevetka s mléčně bílým zabarvením, může jít o mnoho příčin. Může  jít o nakažlivou chorobu, jako je  bakteriání nebo parazitární infekce, ale také jen důsledek špatného prostředí akvária a následného stresu krevetek. Jednou z příčin dlouhodobého stresu je idiopatická svalová nekróza.

Krevetku bychom měli ihned odlovita a zjistit jestli je postižena pouze povrchová část krevetky, čímž by šlo pouze o špatné prostředí v akváriu. Pokud je napadena svalová tkáň situace je mnohem horší! Pro laika je bez mikroskopického vyšetření prakticky nemožné rozpoznat o jakou nemoc jde. Pokud zbarvení začíná u ocasu a šíří se směrem k hlavě je pravděpodobné že jde o nekrózu. Pokud je nemoc již hodně rozšířená dojde k úmrtí napadené krevetky do několika dnů.

Co přesně je idiopatická nekróza a co způsobuje.

Jak už bylo řečeno,příčinou rozvoje  idiopatické nekrózy jsou nedostatečné životní podmínky které způsobují stres krevetek : Změny pH nebo nevhodné salinity brakické vody, p říliš vysoké nebo příliš nízké teploty, velké množství rozkládajících se látek, které vede k hromadění toxinů, ale také velmi málo prokysličená voda.

Pokud tomu tak je, prvním opatřením je okamžitá, výměna velkého množství vody!!!

Při nekróze dochází k abnormálnímu odumírání buněk z živého organismu u živé krevetky. To je způsobeno nedostatečným zásobováním tkání kyslíkem a živinami, ale také působením škodlivých vlivů, jako jsou kyseliny, jedy a bakterie. Výsledkem je zánět okolní tkáně. Je –li postižené tkáně velké množství,zvíře hyne.

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.