Neocaridina palmata

07.05.2013 17:07

    Tato krevetka pochází z čínské provincie Guangdong, kde obývá menší horské toky. Importované krevetky mají často v těle parazity Acanthocephalus sp., které lze pozorovat jako oranžové skvrny v těle, připomínající malé mandarinky. To také dalo krevetkám neoficiální název mandarinkové krevetky. Jde o parazita, který je v životě krevetek pouze mezihostitelem využívajícím je ke svému vývojovému stádiu a v případě sežrání krevetky rybou nebo ptákem pokračuje ve vývoji. Pokud nebudeme s krevetkami chovat větší rybky, které by mohli nakaženou krevetku pozřít, k dalšímu vývojovému ciklu v nádrži již nedojde. Samotným krevetkám pravděpodobně nijak neškodí.

    N. palmata je blízce příbuzný druh ostatních zástupců rodu Neocaridina (heteropoda nebo zhangjianijensis) a tvarem těla je velmi podobná. Při společném chovu s těmito druhy by mohlo docházet k mezidruhovému křížení. Je to velmi nenáročný, čilý a také plodný druh. Snáší široké spektrum parametrů vody a lze ji chovat i v malých nádržích.

    Odchov je také poměrně snadný. Důležitá je stabilní nádrž s dostatkem úkrytů. Samička nosí 20 - 50 vajíček, zavěšených na pleopoidech asi 3-4 týdny v závislosti na teplotě vody. Z vajíček se líhnou plně vyvinuté krevetky, které žijí zpočátku skrytě, měří okolo 2 mm a živí se sbíráním mikroorganismů z povrchu rostlin a ostatních dekorací v nádrži. Pohlavní dospělosti dosahují ve stáří okolo 3-4 měsíců. Dospělé krevetky přijímají většinu komerčně prodávaných granulových i vločkových krmiv, mraženou i živou potravu nebo spařenou kopřivu či špenát.

Velikost 2,5 - 3cm
Teplota 22 - 28 °C
pH 6,5 - 7,5
gH 5 - 20
Obtížnost chovu snadný
 

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.