Neocaridina zhangjianijensis - Krevetka čangťiaťienská

22.01.2013 17:53

    Chov a péče o tuto krevetku je podobně nenáročná jako u ostatních druhů Neocaridina. Dávají přednost mírně zásadité a středně tvrdé vodě ale dokážou se dobře přizpůsobit různým podmínkám. Krátkodobě snesou teplotu již od 5 do 30 °C, ale pří teplotě nižší než 18 °C se přestávají množit. Nechovejte společně s jinými druhy Neocaridina, v takovém případě je mezidruhové křížení zcela jisté. Rozeznat od sebe jednotlivé druhy tohoto rodu je pro začátečníka velmi obtížné, proto doporučuji nákup pouze ze spolehlivých zdrojů.

    Přírodní forma této krevetky je obvykle hnědé až našedlé barvy. Cílenou selekcí bylo dosaženo dnes již poměrně stabilních variet – bílé a modré. Bílá forma má nádherná bílá vajíčka, která připomínají drobné perly. Díky tomu získala anglický název White Pearl. Modrou mutaci tohoto druhu můžeme najít pod anglickým názvem Blue Pearl, tato forma mívá vajíčka hnědé barvy. Další formy, se kterými se můžeme setkat, jsou například oranžová (tmavě žlutá), zelená, oranžová nebo červená, tyto formy ale zatím nemají stabilní kmen. Mohlo by se stát, že z importu zakoupíme modře zbarvené krevetky, které bývají modré z neznámého důvodu, ale jejich potomstvo modré není. Mohlo by jít o nestabilní kmen, nebo uměle dobarvované krevetky.

    Množení probíhá docela rychle, samička je schopna odnosit snůšku každých 6 týdnů. Vajíčka se líhnou asi za 3 týdny, v závislosti na teplotě a malé krevetky dospívají za 3-5 měsíců. Na rozdíl od ostatních krevetek jsou i barevné formy tohoto druhu velmi odolné a plodné.

Velikost 2 - 3 cm
Teplota 18 - 28 °C
pH 6 - 8
Obtížnost chovu snadný

 

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.