Otravy

27.01.2013 15:41

Měď

Raci a Krevety jsou citlivé i na nízké úrovně mědi. V závislosti na tvrdosti vody, jsou ve vodě obsaženy různé koncentrace různých kovů, jako je olovo a měď, které se do vody dostávají ze systémů na pitnou vodu. Měkká a kyselá voda je lehčí než kovy a těžké kovy se v ní pohybují ve volné formě, která je vysoce toxická, zatímco ve vodě tvrdé jsou těžké kovy vázané ve formě uhličitanů, které mají na krevetky mnohem menší vliv. Pokud máme v domě měděné trubky nebo ohřívač vody s měděným jádrem, měli bychom alespoň odpustit vodu, která dlouho stála v tomto potrubí. V lepším případě odebírat vodu z jiného zdroje.

Dusitany

Zatímco u okrasných ryb platí, zda a kdy, jak rychle a v jakém množství se dusitany objeví, krevety reagují i na minimální koncentraci, už na 1mg/l jsou velmi citlivé, a proto nesmějí být v akváriu vůbec zjištěny. Otravu dusitany lze zjistit z následujících příznaků:

Zpočátku jsou krevetky pomalé, apaticky sedí na zemi a nic nejedí. U průhledných krevet je možní pozorovat mléčně-oranžové zbarvení svalstva, někdy i bělavé zabarvení u několika krevet současně.

Vystavení krevetek větším hodnotám dusitanů může vést k velkým ztrátám! Dusitany blokují transport kyslíku v krvi zvířat, což vede k pomalému udušení. Pokud je akvárium založené krátce, chybí zde proces odbourávání dusitanů z důvodu nepřítomnosti potřebných baktérií. Nevpouštějte tedy krevetky do čerstvě založeného akvária.

Fosfáty

Při fosfátových koncentracích vyšších než 0,2 mg / L ztrácí akvarijní systém rovnováhu.  Začnou růst zelené vláknité řasy a sinice. Zvýšená hladina fosfátů ve spojení se zvýšenými dusičnany velmi špatně působí na citlivé krevetky.  Zejména s blížícím se svlékáním mohou nastat problémy, což může v konečném důsledku vést k úmrtí.

Amoniak

Pokud je v akváriu dlouhodobě nízká hodnota pH je vše v pořádku, dojde-li však k výměně vody, čímž se hodnota zásadně zvýší až nad 8,0 začne docházet k uvolňování amoniaku z detritu a nespotřebovaného krmiva, které obsahuje bílkoviny. V akváriu se uvolňují dvě složky amoniak (NH3) a amonium (NH4), zatímco amonium (NH4) je relativně netoxický, amoniak (NH3) je smrtící již v nízké úrovni. Amoniak vytváří toxický čpavek, který i v tom nejmenším množství 0,2 ≥ mg / L je pro krevetky fatální. Při pH pod 7,0 je ve vodě obsaženo zejména amonium (NH4). Při pH mezi 7,5 – 8 jsou hodnoty amoniaku a amonia ve stejném poměru a od pH 8 se amoniak dramaticky zvýší. Zvýšené hodnoty amoniaku by se měli okamžitě redukovat výměnou většího množství vody a snížení pH.

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.