Tylomelanie

17.06.2012 10:51

Jeden z nejkrásnějších obyvatel našich akvárií. Jeho domovem je Indonéský ostrov Sulawesi, kde se nachází několik jezer a jejich přítoků z nichž nejvýznamější jsou jezera Poso, Matano a Towuti. Tyto jezera jsou velmi hluboká, okolo 500m a rozlohou až 30km, jejich dno pokrývá převážně světlý jemný písek, voda je zde křišťálově čistá a teplota je mezi 27 - 30 °C v celé jejich hloubce. Žije zde i velké množství malých krevetek, které jsou považovány za nejkrásnější na světě, ale o nich až v nějakém jiném článku.

CHOV

Kvalita vody je pro tylomelanie velmi důležitá. V její domovině je voda zásaditá ale přitom měkká. Tvrdá voda jim zřejmě nevadí, ale v kyselé vodě není chov dlouhodobě vhodný. Důležitá bje také teplota vody, která by měla být v rozmezí 27 - 29 °C. Častý problém zverimexů, kde mají teplotu okolo 24°C a v akváriích jsou jen prázné ulity - dejte si tedy pozor co kupujete a berte pouze plže kteří lezou.

Protože jde o velkého plže 4 - 6 cm a Tylomelania Patriarchalis údajně až 12 cm, mají stále hlad a velký apetit. Můžeme je krmit vločkovým, granulovým číi práškovým krmivem, nejlepe se spirulinou, ale i artemiemi, spařenými kopřivami, okurkou, mrkví nebo cuketou. Měli bychom mít ale na paměti čistotu vody, kterou musíme stále udržovat a přebytečné krmivo včas odsávat. Velmi rády si také pochutnávají na některých rostlinách, nejvíce jim chutnají rostliby druhu Echinodorus a Microsorium, naopak Anubiasů a Valisnérií si nevšímají.

Jsou dvě skupiny Tylomelánií, jedny se zdržují u dna a rády se zahrabávají, kterých je většina, proto je potřeba mít v nádrži větší vrstvu jemného světlého písku. A jiné dávají přednost pevnému dnu, kamenům a kořenům.

ODCHOV

Tylomelanie je zvláštní především tím, že je to plž s odděleným pohlavím. Odlišit pohlaví je ale velmi složité ne-li nemožné. samice rodí živá mláďata o velikosti 3 - 18 mm (podle velikosti samice, její výživy a také podle druhu plže), v intervalu 4 - 7 týdnů a vždy pouze jedno. I když páření nebylo v zajetí dosud pozorováno, mláďata stejně rodí. Je to z toho důvodu, že samice v sobě postupně vyvýjí až desítky potomků. takže po jednom oplození může rodit i 1 - 2 roky. V mém chovu je jedna samice takřka 4 roky a stále rodí mladé, myslím si tedy, že v zajetí k páření dochází.

        Tylomeania Patriarchalis                                    Tylomelania Golden Spotted

 Tylomelania Orange (u nás orange rabbit)                       porod Tylomelanie

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.