Yaoshania pachychilus, Protomyzon pachychilus - Panda Loach

19.01.2013 22:36

    Rybka byla objevena v roce 1980 a byla zařazena do rodu Protomyzon, od roku 2012 je však přeřazena do rodu Yaoshania a díky jejímu vzhledu dostala  také obecný název - Panda Loach.

Yaoshania pachychilus  je malá mřenkovitá rybka pocházející z provincie Kuang-si v jižní Číně, kde žije v peřejích malých horských potoků 900 – 2900 m/ nad mořem, které proudí do řeky Xi Jiang. Její přirozené prostředí je v současnosti velmi ohrožené. Důvodem je znečištění vody, výstavba vodních přehrad, elektro-rybolov a sezónní změny způsobující vysychání některých vodních toků. Na listině chráněných druhů není nějak význačně ohrožena, ale z důvodu těchto problémů je na červeném seznamu ohrožených druhů.

Rybky se chovají v malých skupinkách s minimálním počtem 5 kusů. Proto volíme spíše větší nádrž nad 50 litrů, která by měla být dostatečně zaběhlá s opravdu výkonným filtrem. Voda musí být řádně okysličená s velmi silným prouděním a na dno je nejlepší použít jemný písek nebo malé oblázky. Důležité je, aby dno nemělo ostré hrany. Akvárium dobře překryjeme sklem, protože rybky mohou vylézt snadno ven z nádrže. Pravidelně provádíme částečnou výměnu vody. Teplota vody pro chov se uvádí okolo 24 °C, rybky snesou i více ale vzhledem k množství kyslíku, který vyžadují, se vyšší teplota doporučuje pouze při opravdu kvalitním prokysličení.

Do akvária nedávejte žádné dřevo uvolňující třísloviny, které brání růstu řas a zásadně mění hodnoty vody. Právě řasy jsou pro dlouhodobější úspěch obzvlášť důležité, jeikož jde o hlavní zdroj jejich potravy.Proto je ze skel a rostlin neodstraňujeme a vytvoříme vhodné podmínky pro jejich růst kvalitním osvětlením. Rostliny rodů Microsorium, Crinum a Anubias spp. jsou také velmi užitečné, protože jejich listy mají tendenci přitahovat růst řas. Odkryté Filtrační houby jsou pak také dobré pro pastvu rybek a poskytují další zdroj potravy. Rybky můžeme dokrmovat komerčními krmivy rostlinného původu (např. spirulinovými tabletkami), ale mohou trpět vnitřními problémy, pokud strava obsahuje nadměrné bílkoviny.

Jsou to neagresivní malé rybky dosahující velkosti do 6,5 cm a lze je chovat i s krevetkami pokud jsou jejich podmínky k chovu podobné. Mladí jedinci mají krásné, sytě černobílé zbarvení, které v dospělosti mírně vybledne.  Rozdíl mezi pohlavími není snadné rozeznat, ale platí že větší a tlustější jedinci bývají samice. Jejich rozmnožení v zajetí není dosud známo a o jejich reprodukčním cyklu je známo jen velmi málo.

Při koupi bychom si měli dávat pozor na rybky ve vyhublém stavu, který by mohlo být obtížné napravit. Jejich import je velmi vzácný, což se odráží na jejich ceně.

Velikost 5 - 6,5 cm
Teplota 24 °C
pH 6,5 - 7,5
Obtížnost chovu střední 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.